Thursday, November 25, 2010

~ tutorial disable right click ~

salam and hye.

tadi mengantuk. pastu masuk bilik tepuk tepuk bantal ready untuk tido. tiba tiba jadi tak mengantuk pulak. jadi ambil laptop dan mahu buat entry TUTORIAL. haha. first time kot ni nak buat entry TUTORIAL. tolong bagi komen membina ya nanti kawan kawan. :))

actually puan hanis yang tanya macam mana nak disabled right click ni. ini mungkin berguna untuk pencuri cyber yang noob. sebab depa tak tau how to copy kalau dah disable. but still ada cara dia untuk copy. yang dah superhebat maybe tau lah kot. :P

<script language=javascript>
<!--

//edit by unwanted


var message="boleh tukar suka suka hati";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>


copy code diatas

pilih add gadget

kemudian pilih HTML/java script

ayat yang "boleh ditukar sesuka hati" boleh replace dgn apa apa ayat pun. :))

haha. mesti bila nak try copy code ni akan keluar "eyp!! tak boleh curi.. =))". jadi caranya untuk copy adalah dengan menekan CTRL dengan C. okay selamat mencuba.

sorry kalau u all tak paham. i memang tak reti ajar orang. dulu masa sekolah kat setiawangsa. kamarul selalu skip kelas math. jadi dia selalu mintak tolong i ajar dia. okay fine. dia tak pernah paham apa yang i ajar. rasa bersalah gila okayy. i was not born to be a teacher. rugi gila sebab cikgu banyak cuti. hahahahaha.


perghh. susah kot buat tutorial. haha.

kalau siapa siapa nak cuba pastu tak jadi bagi tahu i. mungkin i dah bagi ajaran sesat ke kann. susah ye buat TUTORIAL ni. haha. baik buat TUTORIAL matematik matriks. lagi senang. eh tak tak. matematik matriks susah gila. bila buat matematik masa matriks selalu rasa diri bodoh sekejap. hahaha. :P

bye semua. love u.

xoxo


31 comments:

Fello Ariza said...

fuhh..

cikgu nard..

trimas ats tunjuk ajar tersebut

:P

afdhalluddin said...

thnx.....
heeee...

mahira oya said...

wah teror tu

Jemari Seni said...

Thanks Nard good tutorial! Bole apply kat blog Hakak!

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

bf ak bru wt bnde nie..
ak dh la slalu curik gmbar die yg hnsem2..
tbe2 nk curik ag xble dh..
dgki btul..huhu

NARDtheNERD said...

fello ariza

ahahah...welkam welkam. :P

afdhla

welkam...heeeeeeee.. :P

mahira oya

uikksss..mana ado.. :)

jemari seni

apply tau akak...hehe.. :))

fadh

hahaha..padan muka kau. :P

Hanis MY said...

nard tqqqqq ailabiuuuuu, best la nard ajar, berbakat! penuh kasih syg gitu, eh dah tukar hp? tak faham sgt sebenonyer huhu ketinggalan la i, takper smoga jumpa ur true prince charming!

NARDtheNERD said...

puan hanis

belum tukar lagi...huhu..but so soon akan tukar..hehe..okay no probs..kalau tak jadi let me know okay. :P

syamsul rijal said...

nice post...

MAMA Hanim said...

time kasih ye for sharing...i dah apply kan dlm blog i...gembira betol rasa hati... :-)

NARDtheNERD said...

syamsul rijal

thankss.. :))

mama hanim

okay no hal dear... :))

nora said...

terima kasih cikgu

KINA said...

tenkiu nk wat gak la... ngeeeeeee

Idy Saha said...

thanks cikgu.
hahah~

my lecturers skrg sket2 dlm klas ckp pasal PLAGIARISM IS WRONG. so bagus lah cikgu nk trus kan lecture yg sama. haha

lalink7 said...

dah buat...bila masuk UPm?

Cheqna said...

cikgi, trimaksih...lepas ni tutorial "macamana nak jadi cikgu"..hehe..

:-)

NARDtheNERD said...

nora

sama sama dear... :))

kina

okay...wat laa.. :))

idy saha

wahhh..terharu cikgu tau idy..lol..i boleh replace ur lecturer lah kan.. :))

lalink7

bulan 12 ni register dear.. :))

gingerSnap said...

Everyday something new and nice:)

NARDtheNERD said...

cheqna

ahahaha... i mana bleh jadi cikgu sis..i garang...hehe..

gingersnap

thanks...:))

hans said...

bagus cikgu nard
kekekkek

P/S : Aarif Rahman @ Aarif Lee :- Bruce Lee My Brother

zuhanismohamed said...

tq eh..nak try wat lah nanti..hehe

NARDtheNERD said...

hans

geli geleman panggil aku cikgu. haha.

NARDtheNERD said...

zuhanis mohamad

try la dear... :))

miss Fyqa said...

ohh sila jangan curik.
Hehe :p

noersam said...

good dech pokoknya..bisa dicoba ...

NICK IRFAN said...

wah! ada pasal disable right klik! nk try tp blog sy biasa2 je xde privasi pun... hehe

zino said...

sangat berguna maklumat ni.. terima kasih cikgu.. nanati bila ada masa saya akan cuba traktikkan.. tak paham tak apa asal boleh di gunakan.. hehe

NARDtheNERD said...

miss FYQA

hehe...curikk tak baik.. :P

noersam

selamat mencuba.. :))

adik nick

hahaha.. xde rahsia la nii... :))

zino

hehehe..baikk abg zino... :))

hans said...

memang betul2 cikgu nard nih
haha
bagus2

P/S : Beberapa Soalan Menarik Yang Gua Nak Tanya Pada Anda Semua

NARDtheNERD said...

hans

weyyyy.. nak kena kau ni.
haha.

alinac lover said...

jom join GA yong

http://www.alinacshoppe.com/2010/12/giveaway-kalau-saya-shopping-di-alinac.html