Sunday, March 11, 2012

~ tutorial header transparent by nardnaddy ~

salam and hye



hmmm. hari nak buat entry ilmiah sikit. tapi takde la ilmiah mana pun. ngeh. cuma ada seorang adik yang p.m kat formspring tanya macam mana nak buat header macam i. header tu pun i belajar dari blogger blogger lain jugak. tapi bila dah lama lama boleh pakai skill sendiri la.





apa yang anda perlu ada.
-adobe photoshop
-gambar sendiri





paling penting photoshop tu lahhh kan. gambar kau tu, ikut suka kau la. :)







1st step
i pakai adobe photoshop 5.0 je. kalau korang ada yang lebih canggih teruskan juga ye. konsep sama je. tekan file dan pilih open untuk pilih gambar korang. :)

file ~ open









2nd step
okay pergi dekat tempat layers macam kat dalam gambar tu. right click kat situ. then pilih duplicate layer. kan photoshop ni its all about layers. kuih lapis gituu. :P

layer ~ right click at background ~ duplicate layer








3rd step
then pergi dekat lambang mata kecik tu. click sekali kat situ. motif tekan mata tu adalah untuk jadikan background transparent. yawww, bila transparent header sexxxayyy gitu. :)

lambang mata ~ click sekali








4th step
then korang boleh pergi kat eraser tool. click kat situ dan erase lah bahagian mana yang tak mahu. pemadam ni best. dia tak keluarkan habuk macam kat sekolah dulu. ekeke.

erase tool ~ click ~ erase unwanted part








5th step
click lagi kat file tu. tapi kali ni choose new. haaa new ni kita akan bukak satu page edit baru. pastikan pixel untuk tinggi adalah 300 dan lebar adalah 1000. kalau tak akan jadi header kemetot. drag je gambar yang dah edit tu masuk kat kotak puti tuuu. :P

file ~ new








6th step
lastly, click text tool. dan tulis apa saja yang korang nak. lepas tu boleh hias guna apa apa aje yang ada dalam photoshop ni. godek godek la sikit okay yanggg?. jangan lupa juga untuk tutup lambang mata kecik kat background layer sama macam tadi. :)

text tool ~ hias ~ click lambang mata kecik kat background layer.







taraaaaa!

ini header baru i. nanti i pasang. hehe.






hokayyy panjang gila tutorial. kalau tak paham tanya ya. tapi insyaallah kalau follow step by step pasti akan jadi macam yang i buat ni. :)






till then assalamualaikum


50 comments:

OgysiJemariSeni said...

Thanks Nard good info.

Iznie said...

wow...thnks tuto... :D

Cheqna said...

Buat kan ajelah akak punya..hehe

:-)

shahdiana said...

cantik header baru..suka...

NARDtheNERD said...

ogysijemariseni

welcome sis. :)

iznie

okay dear. :)

cheqna

boleh aje sis. :)

shahdiana

tenkiu yunk.. :)

Tutorial Blog and SEO said...

welll i think this is reall good :D love this :)

NARDtheNERD said...

tutorial blog and seo

thanks.. :)

caliph shuriken said...

steady laa nard wt tutorial ^^

NARDtheNERD said...

caliph

hahaha. walaupun belit2 i ajar. :P

m!3yr4h_LolLy said...

nard buat tutorial la. hehehehe. good2

zyi share said...

Nice trick...
:D

NARDtheNERD said...

mieyrah

alaaa yang simple je.. :)

zyi

thanksss :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

nice tuto

muse said...

hi babe sorry lama x dtg sini...tlg buatkan i header bole?

NARDtheNERD said...

saizuan

thanks dear..

muse

bole je.. :)

Abdul Kholiq Hasan said...

wow nice blog

NARDtheNERD said...

abdul kholiq

tenkiu.. hehe :)

Kasih Salina said...

akak x berapa pndai sgt guna photoshop ni..

alif haris said...

fuhh dah pakar fotosop hehe :)

misyamissyou said...

xde ps! lau x leh try..huhuu

NARDtheNERD said...

kasih salina

i dulu pun xpandai kak.. :)

alif haris

mne ade bhai..

misyamissy0u

download la dear.. :)

Blues Shark said...

Kunjungan Petang dari Blues Shark

Anna Maneza BloggerNita said...

kunjungilah blog saya yang miskin pengunjung ini

Abdul Kholiq Hasan said...

Why not update your post? I miss u

Seri Bahasa said...

untuk buat latar transparent ni seri selalu guna software GIMP2...lebih mudah dari photoshop...

EruzuLiyana said...

xjadi pon. T__T

Elie Lily said...

woah! elie mmg tak pandai edit mengedit nih! :(

dela said...

tq share... akak pun pernah buat tpi x kemas la...:( nnti kena cuba lain ni.. :)

midonz said...

nice

Cik Jannah said...

hehe. lama tak tgk blogger yg buat tuto. huuu. eh,

say to easy=) said...

Nice header baru.btw thnks 4 da tutorial:)

Woofer Storm said...

buatkan satu..heheeee

A retarded kitty said...

oh my, lamanya tak datang sini

hewhewhew

misyamissyou said...

wowowow! ade tuto la..faham je tuto nye cume ngak ada deyh photoshop nya..mohon buatkan satu bisa? hehee

Novelgurl said...

hahaha..kalo nk pemadm tu bleh x? pemadam sy skrng bnyk benar hbuknya.

Mulot Gampang Tapi Baik Hati FM said...

lame dah gua x main ngan adobe ni

n@jwamz said...

hye nad......
tanx for da tuto :)

Best Business Brands said...

Ok, disebab kan ramai sangat yang bertanya macam mana nak buat header transparent ni, meh I ajar satu persatu ye. Satu persatu taw, I ...

MiZi said...

wah3... nard dah main tutorial ek.... best2


Aktiviti Hari Ini

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

tima kaseh ye , hehe :)

yuni aisyah said...

info yg menarik...thanx nard...nnti nak try la...hehe

p/s lme x singgh sini.....sgt2 lame....huhuhu...ingt lg x kat kte.???

Outbound training malang said...

kunjungan gan .,.
saat kau kehilangan arah ingatlah masih ada yang menolong mu
dan tetap berdoa mengharap untuk menemukan jalanmu.,.
di tunggu kunjungan balik.na gan.,.

Nasz said...

Owh.. Camtu ke dorang hilangkan background. Sori, saya memang failed bab adobe ni. Thanx for the sharing.

From,

Nasz

MOHD NASER.COM

wisata bakti alam said...


kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Mohd Shafwan said...

lawa blogg

sabella mohamad said...

thanks for the tuto kak naddy ! ^^

Rizal Uye said...

cara buat tulisan nya gmn ya , aku belum faham

Rizal Uye said...

cara buat tulisan nya gmn ya , aku belum faham

Addasyuhadadisini said...

wah bestnya..tringin nk wat header mcm tu.. :)

Addasyuhadadisini said...

wah bestnya..tringin nk wat header mcm tu.. :)